Uusi hankemalli esiteltiin maailmalla

Boost kehitti yhdessä Mestaritoiminnan ja Järvenpään kaupungin kanssa uuden rakennuttamisen hankemallin, jota sovelletaan Kinnarin kouluhankkeessa.

Tyypillisesti hankemalli valitaan edellisiin kokemuksiin pohjautuen, jolloin usein toistetaan samoja virheitä. Tämä johtaa usein myös hankkeen budjetin ylittymiseen tai tilanteeseen, jossa rakennus ei palvele loppukäyttäjien tarpeita.

Hankemalli kehitettiin yhteiskehittämismenetelmän avulla. Menetelmässä projektitiimi luo hankemallin hankkeen tavoitteiden, uusimman markkinatiedon sekä parhaiden mahdollisten resurssien avulla. Yhteiskehittäminen toteutetaan tehokkaalla LEAN-menetelmällä, jonka ansiosta suuri määrä uutta tietoa voidaan ketterästi hyödyntää hankemallin luomiseen.

Uuden hankemallin avaintekijät ovat projektiallianssi, avoin rakentaminen ja käyttäjälähtöinen suunnittelu. Tavoitteena on toimittaa rakennushanke budjettia ylittämättä ja sovitussa aikataulussa. Olennaisessa osassa ovat myös loppukäyttäjien tyytyväisyys sekä rakennuksen joustavuus tulevaisuudessa. Avoimen rakentamisen avulla rakennuksista voidaan luoda muuntautumiskykyisiä.

Yhteistyössä kehitetty hankemalli sai kannuksensa Kinnarin koulun projektissa. Järvenpään Kinnarin koulun suunnittelun lähtökohtana on rakentaa Suomen paras koulu. Projekti toteutetaan tiukalla budjetilla sekä nopealla aikataululla, johon uusi hankemalli vastaa erinomaisesti. Myös rakennuksen käyttäjä on osa allianssia, joka osallistuu päätöksentekoon ja rakennuksen suunnitteluun yhdessä rakentajan ja suunnittelijan kanssa.

Kinnarin koulun ensimmäinen vaihe on sujunut loistavasti. Boost Brothersin toteuttamassa auditoinnissa allianssi sai erinomaisen arvion.

Uusi, hieno hankemalli haluttiin esitellä myös maailmalla. Boostin Petro Pöyhönen kirjoitti uudesta hankemallista tieteellisen julkaisun, jonka hän esitteli kesäkuussa Kroatiassa, Creative Construction Conference 2017 -tapahtumassa.