Tikkurilaan rakennetaan uusi kirkko allianssimallilla

Tulevan kirkon arkkitehti ja rakentaja on valittu. Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvastin mukaan ehdotus istuu kaupunkikuvaan sulavasti ja rohkeasti.

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtokunta valitsi 23.10. hankkeen arkkitehdiksi OOPEAA Office for Peripheral Architecture:n ja rakentajaksi Lujatalo Oy:n. Boost Brothers toimii hankkeessa tilaajan yhteistyökumppanina organisoiden projektia. Tikkurilan tuleva kirkko toteutetaan projektiallianssimallilla. Kirkon arkkitehti- ja rakentajaehdokkaiden yhteistyökykyä testattiin kilpailutuksen työpajoissa alkusyksystä. Niissä kunkin kolmen loppusuoralle päässeen tarjoajan ehdotuksia hiottiin yhdessä seurakuntien ja Boost Brothers Oy:n kanssa.

Koko kilpailutuksen tarjousten ja tarjoajien taso ilahdutti rakennuttajia. Silvastin mielestä kaikki kolme tarjoajaa panostivat uuden kirkon ideointiin ja tarjoukseen suurella sydämellä.

”Rakennusalalla on vahva noususuhdanne ja hyvien tarjoajien houkuttelu näin haasteelliseen hankkeeseen on vaikeaa. Saimme kolme erittäin kovatasoista tarjousta”, sanoo Boost Brothersin operatiivinen johtaja Matti Sivunen. ”Hankkeelle on asetettu viisi tavoitetta, joita käytettiin kriteereinä kumppanien valinnassa. Kriteerit ovat budjetissa pysyminen, hieno kaupunkikuva, laadukas toiminnallinen sisätilaratkaisu, pitkä elinkaari ja aikataulussa pysyminen. Haluttiin löytää kumppani, jonka kanssa on hyvät edellytykset päästä kaikkiin viiteen tavoitteeseen”, Sivunen jatkaa.

Käyttäjät suunnittelun keskiössä

”Tavoitteena on ihmisten kirkko ja kohtaamispaikka, kuten seurakunnatkin ovat tarpeen muotoilleet. Suunnittelussa menemme käyttäjät edellä, että ihmisten erilaisia tarpeita varten olisi monipuolinen paikka olla ja käyttää tiloja”, sanoo arkkitehti ja OOPEAA:n johtaja Anssi Lassila.

”Tikkurilan kirkon rakentaminen on meille merkittävä hanke, koska näemme tärkeänä uudenlaisen toimintatavan, jossa korostetaan käyttäjien osallistamista ja yhteistyötä heidän kanssaan”, kertoo Lujatalo Oy:n aluejohtaja Lauri Porokka.

Havainnekuva: OOPEAA Office for Peripheral Architecture

Uusi kirkko sijaitsee Tikkurilan keskeisessä Asematien ja Unikkotien välisessä korttelissa, jota tullaan rakentamaan useammassa vaiheessa. Ensin lähdetään toteuttamaan itse kirkkoa, joka sijoittuu Asematien puolelle nykyisen Danske Bankin kohdalle. Niin sanotun kirkkokorttelin tekijät ovat valittu jo aiemmin. Sen suunnittelu- ja yhteistyökilpailun voitti vuonna 2015 työryhmä NREP Oy, HTJ Oy ja Arkkitehtitoimisto K2S. Työryhmä toteuttaa kirkon länsipuolelle suunnitellun asuinrakennuksen, jonka katutasoon tulee myös liiketiloja.

Kirkon kortteliin opiskelija-asuntoja

Kirkon kortteliin kaavailtujen korkotuettujen ARA-asuntojen toteuttajaksi Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto valitsi syyskuussa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS:in. Opiskelija-asunnot tulevat asukkaidensa kannalta erinomaiselle paikalle.

”Olemme innolla mukana rakentamassa Tikkurilan uutta sydäntä, jonka keskiössä kirkko on. Kiitämme seurakuntaa mahdollisuudesta päästä rakentamaan opiskelijakoteja näin loistavalle paikalle”, iloitsee rakennusinsinööri Laura Pääkkönen HOAS:ista.

Lisätietoa hankkeesta: Matti Sivunen, matti.sivunen@boostbrothers.fi,  040 7515 710

Havainnekuvat: OOPEAA Office for Peripheral Architecture