Boost Brothersille tunnustusta – Tikkurilan kirkko sai Kestävä Kivitalo -palkinnon

Vuoden 2021 Kestävä Kivitalo -palkinto on jaettu, ja tänä vuonna se jaettiin poikkeuksellisesti kahdelle eri kohteelle: Tikkurilan kirkolle sekä Kurjenlinnan alueelle Turun keskustassa.

Palkinto myönnetään vuosittain yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Palkinnon jakaa Kestävä kivitalo -yritysryhmä.

Boost tilaajan rakennuttamisen asiantuntijana

Boost Brothers Oy:lle myönnettiin Kestävä Kivitalo -kunniakirja tunnustuksena merkittävästä panoksesta Tikkurilan kirkon suunnittelussa ja toteutuksessa.

Hanke toteutettiin projektiallianssina, jonka osapuolet olivat tilaaja, käyttäjä, rakentaja ja arkkitehtisuunnittelija. Tilaajan roolissa rakennuttamisesta vastasi Vantaan seurakuntayhtymä, Boost Brothers toimi hankkeessa tilaajan rakennuttamisen asiantuntijana, arkkitehtitoimisto OOPEAA vastasi kirkon pää- ja arkkitehtisuunnittelusta, Afry Finland Oy rakennesuunnittelusta ja urakoitsijana hankkeessa toimi Lujatalo Oy.

Boost Brothersin keskeiset tehtävät hankkeessa olivat huolehtia hankevalmistelusta, allianssin hankinnasta, allianssivalmennuksesta sekä allianssin onnistumisen väliarvioinneista. Boostin vastuulla oli myös käyttäjälähtöisen kehitysvaiheen toteuttaminen sekä hankkeen LVIA ja rakennustekninen valvonta.

Uusi kirkkorakennus on kestävän kehityksen kärkeä

Kestävä Kivitalo -palkinnon perusteluissa arvostetut pitkäikäisyys ja kestävyys olivat keskeisiä tavoitteita kirkon suunnittelussa ja toteutuksessa, minkä vuoksi rakennusmateriaalivalinnoissa päädyttiin perinteisesti tiileen ja betoniin. Tiili on myös perinteinen kirkkorakentamisessa käytetty materiaali, joten se oli luonnollinen valinta tässäkin hankkeessa.

Materiaalien lisäksi palkinnon perusteluissa nostettiin esiin rakennuksen elinkaari. Kohde on suunniteltu käyttäjän tarpeisiin sopivaksi ja tilat ovat joustavasti muunneltavissa, minkä johdosta tilat palvelevat käyttäjää pitkään tulevaisuudessa.

Tikkurilan kirkko on myös paikallarakentamisen taidonnäyte. Muun muassa kirkon kantavat pystyrakenteet on tehty pääosin paikalla valaen.

Kestävä Kivitalo -palkinnon perustelut:

”Tikkurilan kirkon suunnittelijat ja rakentajat ovat onnistuneet paikallarakentamisen keinoin luomaan lopputuloksen, jossa jokainen rakennuksen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Rakennuksen rakenteissa on luotettu perinteisiin rakennusmateriaaleihin, tiileen ja betoniin.

Lopputuloksessa näkyy taiteellinen käsityön jälki. Pienet yksityiskohdat julkisivussa ja karun puhutteleva sisäinteriööri luovat kokonaisuuden, joka jää katsojan mieleen ja samalla viestii kävijälleen hengellisyyden merkityksestä.

Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu monumentaalisuuden ja visualisuuden lisäksi myös pitkää elinkaarta ja elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia. Kohteen julkisivut ovat puhtaaksimuurattua tiiltä ja rungon rakenteet, kirkkosalin sisäseiniä myöten, on tehty betonista paikalla valaen. Kirkon kattoa verhoaa lisäksi keraaminen, patinoitunut paanukattotiili.

Uusi kirkkorakennus on hieno taideteos, joka on saanut arvoisensa paikan keskellä Vantaan Tikkurilan kaupunkikeskusta.”

 

Lisätietoa Tikkurilan kirkosta ja rakentamisen vaiheista löydät Boostin kotisivuilta:

Tikkurilan kirkko

Tikkurilan kirkko otetaan vastaan uudella tavalla

Tikkurilan kirkko on poikkeuksellinen taidonnäyte