Orimattilan yhteiskoulun lukuvuosi käynnistyy syksyllä uudenkarheissa opetustiloissa

Orimattilan uuden yhteiskoulun vastaanottoa vietettiin huhtikuun lopussa. Uudisrakennuksen rakentamisen lisäksi hankkeessa peruskorjattiin Erkko-lukiossa olevia tiloja. Hankekokonaisuus valmistuu juhannukseen mennessä.

Orimattilan uuden yhteiskoulun valmistumista on odotettu pitkään paikallisessa kouluyhteisössä. Tällä hetkellä sisäpuolelta valmiissa uudisrakennuksessa irtokalustaminen on täydessä vauhdissa.

Koko hankkeen ajan väistötiloissa olleet oppilaat ja opetushenkilökunta tutustuvat kevään aikana uuteen kouluunsa. Toden teolla opetus käynnistyy uudessa rakennuksessa kuitenkin vasta elokuussa.

Boost Brothers Oy on ollut mukana toteuttamassa hanketta tilaajan rakennuttamisen asiantuntijana vuoden 2019 syksystä asti, jolloin yhdessä tilaajan kanssa aloitettiin hankesuunnittelu.

– Vanha, sisäilmaongelmista kärsinyt ja huonokuntoinen, koulurakennus päätettiin purkaa ja rakentaa tilalle nykyaikainen koulu. Uudesta koulusta tehtiin hieman suurempi ja tiloiltaan muuntautuvampi, kertoo Orimattilan kouluhankekokonaisuuden projektipäällikkö Esko Tiensuu Boostilta.

Hankkeessa perinteinen urakkamalli

Alun perin hanke oli tarkoitus toteuttaa yhtenä suunnittelua sisältävänä urakkana, mutta kaupunki päätti viivästyttää uudisrakennusta vuodella, jolloin urakkamuotoa päätettiin muuttaa ja urakat pilkkoa. Uudisrakennuksen ja Erkko-lukion tilojen peruskorjaus toteutettiin lopulta molemmat perinteisellä kokonaisurakkamallilla.

– Päätös oli merkittävä siinä vaiheessa, kun suunnittelu oli ehditty jo aloittaa. Suurempitöisen uudishankkeen siirtäminen toi aikatauluun väljyyttä ja mahdollisuuksia. Parhaana vaihtoehtona arvioitiin molempien hankeosien suunnitteluttaminen valmiiksi toteutuskuviksi asti tilaajan toimesta ja Boostin ohjauksessa. Urakoitsijoilta on saatu hyvää palautetta suunnitelmien tasosta. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että oikeita ratkaisuja on tehty, Tiensuu toteaa.

Monivaiheisen hankkeen aikana Boostin tehtäviin on kuulunut muun muassa hankesuunnittelua, pedagogisen suunnitelman koordinointia, suunnittelun ja urakoitsijoiden hankintaa ja ohjaamista, hankeohjaamista, työmaavalvontaa sekä käyttöönoton ja vastaanoton tehtävät. Boost jatkaa hankkeessa vielä takuuajan ja Orimattilan puitesopimuskumppanina ainakin syksylle 2025 asti.

– Tehtäväkuvamme on ollut laaja ja hankkeeseen on osallistunut eri vaiheissa useampi boostilainen näiden viiden vuoden aikana. Yhteistyö ja luottamus tekemiseen Orimattilan kaupungin kanssa on ollut omakohtaisesti ihan ainutlaatuista, Tiensuu mainitsee.

Omaleimainen uudisrakennus

Yhteiskoulu on Orimattilan kaupungin näkyvä investointi pitkälle tulevaisuuteen, jolla halutaan taata turvalliset ja modernit oppimisympäristöt lapsille ja nuorille.

Uudisrakennuksessa on käytetty pitkäikäisiä ja nykyaikaisia materiaaleja. Julkisivultaan ja sisäpinnoiltaan rakennus on ilmeikäs ja varmasti erottuva.

– Kustannustehokasta suoralinjaista rakennusta elävöittävät hauskat arkkitehtuuriset ratkaisut tekevät rakennuksesta omaleimaisen sekä ulkoa että sisältä. Esimerkiksi yksi sisäänkäynneistä on ylväs kuin kirkossa ja sisällä puolestaan betonin, teräksen ja mustien pintojen käyttö säväyttää. Opetustilat sijaitsevat ulkoseinillä ja suurten ikkunoiden ansiosta kylpevät valossa. Rakennukselle on saatu luotua oma ainutlaatuinen identiteetti, Tiensuu sanoo.

Lue lisää Orimattilan yhteiskoulun uudisrakennuksesta, joka hohtaa uutuuttaan – Valkotiilinen julkisivu muurattiin paikan päällä. Kouluhankkeesta löydät lisää tietoa myös täältä.