Järvenpään Myllynkulman avoimen rakentamisen malli kansainvälisen huomion kohteena Zürichissä

Avoimen rakentamisen kansainvälinen kärki ja hyödyntäjät, esimerkiksi Kiinan asuntoministeriö, kokoontuivat äskettäin Future of Open Building -konferenssiin (http://www.openbuilding2015.arch.ethz.ch) Zürichiin. Tilaisuudessa Matti Sivunen esitteli Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen, Myllynkulman, avoimen rakentamisen mallin ja kokemukset. Myllynkulmassa on kehitetty avoimen rakentamisen käytännön soveltamista terveys- ja sairaalarakentamisessa kansainvälisestikin ainutlaatuisella tavalla. Avoin rakentaminen on rakennushankkeen suunnittelun toimintatapa, jolla tavoitellaan rakennuksen elinkaarenaikaista joustoa. Avoimessa rakentamisessa rakennusta tarkastellaan kiinteänä perusosana ja muuntuvana tilaosana. Kiinteän perusosan suunnittelussa ja rakentamisessa näkökulmana on yli 50 vuoden elinkaari ja kestävät ratkaisut. Muuntuvan tilaosan suunnittelussa näkökulmana on ensikäytön vaatimukset ja lähitulevaisuuden tarpeet noin 10-20 vuoden aikavälillä.

Myllynkulman kokemukset osoittavat, että avoimen rakentamisen soveltaminen rakennushankkeessa edellyttää erityisesti uudenlaista rakennuttamisen toimintatapaa ja osapuolten valmennusta avoimen rakentamisen toteuttamiseen. Tilaisuuden päätteeksi Boost Brothers kutsuttiin mukaan avoimen rakentamisen kansainväliseen verkostoon, jonka työtä ohjaavat mm. MIT:n ja TU Delftin asiantuntijat.

Lisätietoja ja konferenssijulkaisu “An open building approach to construction project management – a case study” M. Sivunen (Boost Brothers Ltd), J. Kajander (Boost Brothers Ltd), J. Kiiras (Aalto Univ.) and J. Toivo (KOY Järvenpään Terveystalo)

Matti Sivunen

Boost Brothers Oy