Rakennustekniikka 3/2016: Kilpailuetua innovaatioiden arvioinnilla

Tuore Rakennustekniikka lehti esittelee työkaluja innovaatioiden hakemiseen ja arviointiin rakennusalalla. Aihe on erittäin ajankohtainen, koska tilaajat ja käyttäjät odottavat urakoitsijoilta ja tuoteosavalmistajilta uusia tuotteita ja palveluita, jotka liittyvät esimerkiksi rakennuksen käyttö- ja muuntojoustavuuteen, sisäilmaan ja pienenergiantuotantoon.

Urakoitsijoiden ja tuoteosavalmistajien kannattaa etsiä uusia ratkaisuja ja arvioida innovaatioiden taloudellisia hyötyjä yhdessä tilaajien ja käyttäjien kanssa. Silloin asiakkaat ja kumppanit voidaan samalla sitouttaa työhön ja tunnistamaan hyötyjä. Samalla voidaan käsitellä epävarmuudet, jotka ovat innovaatioiden leviämisen keskeisenä jarruna.

Käytännön työkaluja koskien Rakennustekniikka haastattelee Juho-Kusti Kajanderia ja nostaa esiin reaalioptioanalyysin työkaluna innovaatioiden arviointiin. ”Menetelmä on käytännönläheinen. Se toimii nopeissa päätöstilanteissa epävarmoillakin tiedoilla. Menetelmä tuo hyvin yhteen päätöksentekoporukan, näin voidaan löytää myös uusia parannuksia suunnitelmiin”, Kajander kertoo.

Lisätietoja:

Rakennustekniikka 3/2016, ”Työkaluja kiinteistöinnovaatioiden taloudelliseen arviointiin”