Projekti: Vantaan kaupungin koulu- ja päiväkotikiinteistöjen investointitarpeen selvitys
Tarve: Kaupungin omistamien kiinteistöjen peruskorjaus- ja investointitarpeen selvitys sekä uuden investointimallin luominen kiinteistöjen muodostamien verkkojen kehittämistarpeiden tunnistamiseksi
Boostin tarjoamat palvelut: Rakennuttaminen ja kiinteistöjohtaminen
Vantaan kaupungin, kuten kaikkien isojen kaupunkien, tärkeänä ja haasteellisena tehtävänä on arvioida yksittäisiä kiinteistöihin kohdistuvia investointeja koko kaupungin näkökulmasta. Ongelman ratkaisemiseksi Vantaan kaupunki käynnisti vuoden 2015 alussa projektin yhdessä Boost Brothers Oy:n kanssa.
Projektissa kehitettiin malli, jolla voitiin toteuttaa tarkastelut, tunnistaa kiinteistöverkkojen kehittämistarpeita sekä tuottaa erilaisia kiinteistöjen kehitysvaihtoehtoja.
Lähtökohtana kiinteistöjen kunnon systemaattinen tutkiminen
Kehitetyssä mallissa lähtökohtana on tarkasteltavien kiinteistöjen kunnon systemaattinen tutkiminen, jonka mukaan arvioidaan kiinteistöjen peruskorjaustarpeet ja niiden ajoitukset. Kun peruskorjaustarve on tiedossa, arvioidaan kiinteistöjen käytön tarve alueella. Tarkastelu tehdään mm. väestöennusteiden, saavutettavuuden ja käyttäjien toiminnan tutkimisen avulla. Mikäli kiinteistöjen nykyinen käyttö ja alueen tarve eivät kohtaa, tuotetaan erilaisia investointiratkaisuvaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi.
”Tämän projektin yhtenä tavoitteena oli tutkia, miten kiinteistöjen heikkenevään kuntoon liittyvää epävarmuutta voidaan hallita”, kaupunginarkkitehti Arja Lukin Vantaan tilakeskuksesta toteaa. ”Kehitetyt työkalut sopivat erinomaisesti nimenomaan kiinteistöjen kunnon systemaattiseen käsittelyyn ja tarve- ja hankesuunnittelun lähtötietojen tuottamiseen.”
Tavoitteena oppimisen tukeminen rakennusten avulla
Investoinnit ovat suuri mahdollisuus toiminnan kehittämiselle esimerkiksi kouluissa. Vantaalla uudet ja peruskorjattavat koulutilat tullaan rakentamaan uutta oppimista tukevan pedagogian mukaisesti. Tavoitteena on tilojen ja teknologian tehokas hyödyntäminen sekä uudenlaisten oppimisympäristöjen luominen. Uudessa oppimisessa korostuu opettajan rooli ohjaajana ja oppilaan oma aktiivisuus oppimisessa, ja oppimistilojen laajeneminen luokkahuoneiden ulkopuolelle.
Erityisesti haluttiin kuunnella kiinteistöjen käyttäjiä
Selvityksissä tarkasteltiin Länsi- ja Keski-Vantaan ja Korson koulujen sekä Korso–Koivukylä-alueen päiväkotien peruskorjaus- ja investointitarvetta sekä investointien ajoitusta. Selvityksen kohteena olevien rakennusten yhteenlaskettu pinta-ala ylittää 100 000 m2. Selvitysten perusteella tunnistettiin, että Länsi-Vantaan ja Korson alueen kouluverkkoja voidaan merkittävästi kehittää asukkaiden tarpeita paremmin vastaaviksi. Selvityksessä luotiin ratkaisuvaihtoehtoja, jotka olivat kaupungin investointikaton mukaisia, vähensivät kaupungin kiinteistöihin kohdistuvaa korjausvelkaa sekä tukivat uuden oppimisen mukaisia tilaratkaisuja.
Vantaan kaupunki tyytyväinen projektin tuloksiin
”Projektin tavoitteena oli tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi. Kyseessä oli vaativa kehityshanke, jolla tavoiteltiin myös tietoa kiireellisten päätösten perustaksi”, toteaa kaupunginarkkitehti Arja Lukin, Vantaan tilakeskus.
Vantaan kaupungin taloudellinen tilanne on haastava ja tiukka investointikatto on siirtänyt useita perusparannushankkeita tulevaisuuteen, kun kaupungin korjausvelka uhkaa paisua hallitsemattomaksi. Projektin tuloksena syntyi kolme laajaa selvitystä sekä dokumentoitu investointimalli työkaluineen Vantaan kaupungille. ”Projektin tavoitteet saavutettiin ja ne paikoin jopa ylitettiin. Kaupungin 10 vuoden investointiohjelmaa on valmisteltu selvitysten tulosten mukaisesti.”, Lukin iloitsee.