Kuva: Vantaan Energia

 

Maailman suurin lämmön kausivarasto

Vantaan Energia suunnittelee lämmön kausivaraston rakentamista Vantaan Kuusikonmäkeen. Lämpövaraston rakentaminen on merkittävässä roolissa siirtymisessä kohti fossiilittomuutta Vantaalla.

Miljoonan kuution kokoinen varasto tulee olemaan maailman kookkain energiavarasto. Sen kapasiteetti on 90 gigawattituntia, joka vastaa keskikokoisen suomalaiskaupungin vuosittaista lämmönkulutusta.

Lämmön varastoinnista monia hyötyjä

Varastoon säilötään luonnonvaraista vettä, jonka lämpötilamuutokseen saadaan varastoitua energiaa kaukolämpökierron avulla.

Kausivarasto mahdollistaa kesäaikaisten hukkalämpöjen, jätteen energiahyötykäytöstä kesällä syntyvän ylijäämälämmön sekä aurinkoenergian varastoimisen alhaisen lämmitystarpeen aikana. Varastoitu lämpö hyödynnetään pakkaskaudella, kun lämmöntarve on suuri.

Yhteistyöhön panostava EPCM-toteutus

Lämmön kausivaraston perussuunnittelu ja rakentamisvaihe toteutetaan EPCM-mallilla (engineering, procurement and construction management). EPCM-mallissa tilaajalla on päävastuu projektin kokonaisuudesta.

Tavoitteena on luoda toimiva yhteistyökulttuuri EPCM-toimijan ja tilaajan välille. EPCM-toimija on tavoitteena kilpailuttaa talven 2023–2024 aikana.

Boost tilaajan asiantuntijana

Boost Brothers toimii Vantaan Energian kumppanina lämmön kausivarasto -hankkeessa EPCM-hankinnan valmistelussa ja toteutuksessa.

Lisätietoja Lämmön kausivarasto -hankkeesta Boostilla

Maiju Hirvonen

maiju.hirvonen@boostbrothers.fi

Puh. 040 866 9040