Kuvassa näkyy lentoaseman uusi ravintola

Lentoasema on haastava rakentamisympäristö – Boost mukana Helsinki-Vantaan kehittämisessä

Helsinki-Vantaan lentoaseman ravintolavalikoimaa laajennetaan avaamalla ennätysmäärä uusia ravintoloita. Boost toimii rakennuttamisen asiantuntijana toimitilojen muutoksissa.

Suurimpiin matkailun toimijoihin kuuluva Avolta AG on tuonut uusia ravintolakonsepteja lentoaseman tuloaulaan sekä kiitotiemaisemiin lähtöalueelle. Helsinki-Vantaan matkustajakokemuksen kehittämisessä seurataan trendejä ja matkustajien toiveita.

Uusien ravintoloiden avaamista varten lentoasemalla on toteutettu joukko toimitilamuutoksia, joissa Boost toimii tilaajan rakennuttamisen asiantuntijana.

– Tehtäviimme kuuluu kokonaisvaltainen projektinjohto, suunnittelijoiden hankinnat, teknisten suunnitelmien ohjaus, urakoitsijahankinnat ja työmaavalvonta eli käytännössä koko projektin hoitaminen, kertoo hankkeissa mukana ollut rakennuttamisen asiantuntija Tuomas Heinonen Boost Brothersilta.

– Tällä hetkellä viimeistelemme olemassa olevia hankkeita loppuun ja pohjustelemme seuraavaksi alkavia hankkeita, lisää Boostin Mika Stenman, joka on toiminut hankkeissa vanhempana rakennuttamisen asiantuntijana.

Tiivis yhteistyö olennaisessa roolissa

Boostin tehtävänä on toteuttaa hankkeet asiakkaan toivomassa aikataulussa ja budjetissa sekä poikkeuksellisen tarkkojen ulkoasu- ja julkisivuvaatimusten mukaan.

– Ravintola Bubbles & Terracotta on ollut arkkitehtuurillisesti erityisen haastava. Yksityiskohdat ja huonekalut on varta vasta teetetty kohteeseen, Stenman kertoo.

Työt sijoittuvat lentoaseman vuonna 1956 rakennettuun osaan, joten asemarakennuksen ikä on tuonut mukanaan myös omat haasteensa.

– Rakennuksen vanhasta tekniikasta ei välttämättä löydy enää kaikkea tarvittavaa tietoa. Onneksi meillä oli hyvät suunnittelijat, ja suunnitteluun käytettiin riittävä määrä aikaa etukäteen. Työmaan aloituksen yhteydessä vielä varmistettiin, että suunnitelmat ovat toteutuskelpoiset kiertämällä ja tarkistamalla tilat yhdessä kiinteistön omistajan ja vuokralaisen yhteistyökumppaneiden kanssa, toteaa hankkeissa talotekniikan asiantuntijana toimiva Santeri Häkkinen Boostilta.

Erityistä hankkeissa on ollut lisäksi se, että Boostin kolmikko on tarpeen mukaan mennyt henkilökohtaisesti paikan päälle mittaamaan ja tarkistamaan yksityiskohtia, mikä ei perinteisesti kuulu rakennuttamisen asiantuntijan rooliin.

– Olemme auttaneet tilaajaa todella monenlaisissa tehtävissä, ja meillä on tiivis yhteistyö kaikkien sidosryhmien kanssa. Yhteistoiminta ja hyvä yhteydenpito on mahdollistanut sen, että kaikki ovat tietoisia, missä mennään, Stenman kiittelee.

Toimintaympäristön erikoisuuksiin kuuluu myös se, että hankkeiden aikataulu on todella tiukka, joskus vain viikkoja tai korkeintaan kuukausia.

Erittäin korkeat turvallisuus- ja laatuvaatimukset

Lentokenttä on rakentamisympäristönä monimutkainen ja vaativa. Alueella on paljon toimijoita, osa tiloista on suljettu vain matkustajien käyttöön ja lisäksi toimintaa säädellään erilaisilla määräyksillä ja kansainvälisillä lentämiseen liittyvillä lakipykälillä. Turvallisuusvaatimukset ovat poikkeuksellisen kovat.

Rakentamisen aikaisissa turvajärjestelyissä on huomioitava, että esimerkiksi kaikki lentokentältä pois vietävä tavara sekä liikenne läpivalaistaan.

– Helsinki-Vantaan lentoasema on kansainvälisesti näkyvä maamerkki, joka on todella ison suurennuslasin alla jatkuvasti. Kaikki tulee suunnitella ja tehdä erittäin huolellisesti hankkeen joka vaiheessa. Meidän pitää olla todella tarkkoja ja varmistaa, että myös jokainen hankkeeseen valittu urakoitsija noudattaa alueen tiukkoja määräyksiä ja lakeja, Heinonen kertoo.

– Matkustajaturvallisuuden lisäksi paloturvallisuuteen kiinnitetään erityisten paljon huomiota, lisää Häkkinen.

Osa ravintoloista on jo avattu

Boost on mukana toteuttamassa Avolta AG:n ravintoloita, joista osa on juuri avattu ja osa avataan lähiaikoina. Apron View -projekteihin kuuluvat tammikuun alussa auenneet Bubbles & Terracotta, sekä maaliskuussa valmistuvat Nordic Kitchen ja Espresso House.

T1 & T2 -projekteihin puolestaan liittyvät loppusyksystä 2023 avatut Burger King ja Espresso House. Lisäksi loppuvuoden 2024 aikana on tarkoitus aloittaa esimerkiksi Helsinki Market ja Nordic Kitchen -ravintoloiden rakentaminen. Suunnitteilla on myös shampanjabaari lentoaseman Non-Shengen-alueelle.

Boost on toiminut Helsinki-Vantaan lentoasemalla rakennuttamisen asiantuntijana myös aiemmissa, nykyisin Avolta AG:n omistuksessa olevan, HMSHost International -yrityksen toimitilahankkeissa sekä asiantuntijana Lentoasemayhtiö Finavian terminaali 2:n laajennushankkeessa.