Elämme kuten opetamme

Uskomme Boostissa vahvasti käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Rakennusten käyttäjät tietävät parhaiten mitä tiloiltaan tarvitsevat.

Olemme toteuttaneet monta hanketta, joissa käyttäjät on otettu aktiivisesti mukaan kehittämään heidän tulevaa rakennustaan. Kun suunnittelussa lähdetään liikkeelle tilan käyttäjien tarpeista, saa se juuri oikeat, käyttöä palvelevat muodot. Koska Boost haluaa elää kuten opettaa, loimme syksyllä 2017 oman käsikirjamme käyttäjälähtöisellä suunnittelulla. Joku voisi kutsua käsikirjaamme ”pelisäännöiksi”, mutta koska käsikirja ei juurikaan sisällä sääntöjä, emmekä usko raskaaseen byrokratiaan, kutsumme teosta käsikirjaksi.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu sisältää usein yhteistä kehittämistä. Ideat päästetään valloilleen, ja ennakkoluulottomasti haastetaan sekä sparrataan toisia. Bisnesslangilla puhutaan työpajoista, vaikkei niissä nykyään hirveästi fyysistä työtä tehdäkään: ei vasaroida, sahata tai hitsata, vaan ideoidaan. Boostin käsikirjaa työstäessämme halusimme pitää työpajat ”fyysisen työn hengessä”. Tällaisia nykyajan fyysisen työn simulaattoreita kutsutaan kuntosaleiksi. Sen sijaan, että olisimme notkuneet kofeiiniyliannostuksen vaikutuksen alaisena varsin toisenlaisessa tilassa, jota kutsutaan neukkariksi, heiluttelimme kahvakuulia ja hypimme hyppynarua kuntosalilla. Joku nosteli rautaa ja toinen hakkasi nyrkkeilysäkkiä.

Yhdessä koko tiimin voimin järjestimme parin tunnin mittaisia työpajoja kuntosalilla, missä yhdessä loimme yhteiset toimintatapamme. Sääntöjen sijaan kärjeksi nousi vapaus ja sen myötä vastuu.

Esimerkkinä toimintatapamme liikkumisesta:

”Mieti millä kulkuneuvolla menet asiakaskokoukseen. Päätös koskee vain itseäsi, jolloin muilta ei tarvitse kysyä mielipidettä. Todennäköisesti tiedät eri kulkuneuvojen ominaisuudet, aikataulut ja kustannukset, eli juuri kukaan ei voi tuoda lisätietoa päätöksentekoon. Sinun tulee vain arvioida, mikä on järkevä tapa (esim. bussi, juna, taksi, lentokone tai ehkä oma auto) ja tehdä sen mukainen päätös.”

Tekijät tietävät parhaiten mitä työltään ja työpaikaltaan tarvitsevat. 

Kirjoittaja on Boostin asiantuntija, Kennet Lundström.