Boostin Maria Mäntylä valmistautuu futsalin EM-karsintoihin

Boostilaiset ovat innokkaita liikkujia, ja joukostamme löytyy monipuolisesti eri urheilulajien harrastajia. Liikunta koetaan Boostilla yhdeksi tärkeäksi työkykyä ylläpitäväksi voimaksi, ja sitä tuetaan muun muassa järjestämällä kuukausittaisia liikuntavuoroja, joilla työntekijät pääsevät osallistumaan lajikokeiluihin ja yhteisille liikuntavuoroille.

Tiimistämme löytyy myös maajoukkuetason urheilija ja kaksinkertainen Suomen mestari. Rakennuttamisen asiantuntijana Boostilla toimiva Maria Mäntylä pelaa futsalia Suomen liigassa GFT Espoossa ja hän kuuluu myös Suomen naisten futsalmaajoukkueeseen.

Kyselimme Marian kuulumisia futsalin EM-karsintojen lähestyessä. Miten onnistuu huippu-urheilun ja rakennuttamisen asiantuntijan työn yhdistäminen, ja onko näillä kenties jotain yhteistä?

Kertoisitko hieman futsaltaustastasi ja mitä maajoukkuetoiminnassa tapahtuu lähiaikoina?

– Aloitin futsalin vuonna 2009, kun muutin Tampereelle opiskelemaan hallintotieteitä. Sittemmin olen pelannut mm. Ilves FS:ssä, jonka riveissä voitin kaksi Suomen mestaruutta, ja nykyisin pelaan GFT:n naisten liigajoukkueessa sekä edustan Suomea naisten maajoukkueessa.

Tällä hetkellä valmistaudumme maajoukkueen kanssa tämän vuoden lokakuussa Vantaalla järjestettäviin EM-karsintoihin, joissa on tulossa tiukat pelit. Karsintalohkossa pelataan mm. monikertaista EM-voittajaa, Espanjaa, vastaan.

Toukokuussa aloitimme tiiviin harjoittelujakson tämän vuoden ensimmäisellä maajoukkueleirillä, ja kesäkuussa leiritys jatkuu Kroatiassa, jossa pelaamme harjoitusmaaotteluita. Leirejä ja valmistautumista jatketaan kesän ja syksyn ajan, jotta olemme parhaassa iskussa lokakuun karsinnoissa.

Miten onnistuu rakennuttamisen asiantuntijan työn ja futsalin yhdistäminen arjessa? Entä mitäs työkaverit tuumaavat, kun olet peli- tai leirireissulla?

– Boost on ollut työnantajana todella kannustava ja haluaa tukea näitä urheiluvapaita. Ja tietenkin myös upeat työkaverit ovat mukana joustamassa omalta osaltaan, kun töitä järjestellään poissaolojen, esim. leirien ajaksi. Suunnittelen omat työt projekteissa hyvissä ajoin etukäteen, jotta poissaolosta koituisi mahdollisimman vähän kuormitusta muulle projektitiimille. Ennakointi on tärkeää.

Arkena liigajoukkueen harjoituksia on kolmesti viikossa työpäivien jälkeen, ja normaalisti on myös yksi peli viikossa. Liigapelejä pelataan Vaasassa ja Torniossa asti, joten pelireissuilla saattaa kulua koko viikonloppu matkustuksineen.

Miksi futsal? Löytyykö lajista ja asiantuntijan työstäsi jotain yhteistä?

– Lajissa viehättää vauhdikkuus ja taktisen osaamisen korostuminen. Kun pelaajia on kentällä maalivahdin lisäksi vain neljä, on mahdollista rakennella esimerkiksi erilaisia taktisia hyökkäyssuunnan pelikuvioita. Pelaan itse pohjapelaajan paikalla. Tehopisteiden valossa kulunut kausi oli henkilökohtaisesti paras kauteni tähän mennessä.

Futsalissa ja rakennuttamisen asiantuntijan työssä tulee molemmissa sekä onnistumisia että tietysti haastavia tilanteita, joista selviää aktiivisella yhteistyöllä ja selkeällä viestinnällä. Aito tiimityö on avainsana sekä työssä että futsalin puolella. Koen myös, että Boostissa on rentoa, hauskaa porukkaa ja tekemistä hyvällä asenteella, mikä on myös joukkuepelaamisessa erittäin tärkeää.

Mitä oppeja jakaisit urheilusta työelämään?

– Kun tehdään töitä yhteisen päämäärän eteen niin selkeä ja avoin viestintä on tärkeää. Jos tiimissä on haasteita, niistä pitää uskaltaa puhua. Samoin toimitaan joukkueessa: mikäli havaitaan ongelmia, niin täytyy uskaltaa ottaa asia puheeksi ja ratkaista tilanne yhdessä.

*Naisten futsalin EM-kisojen Main Round -karsintaturnaus pelataan Vantaan Energia Areenalla 18. –23.10.2022. Suomi kohtaa turnauksessa Espanjan, Ruotsin ja Belgian.*