Järvenpään Mestariasunnot Oy on Suomen palkituin vuokrataloyhtiö. Se on kehittänyt ja rakentanut mm. Suomen ympäristöystävällisimmän rakennuksen sekä Suomen ensimmäisen Joutsenmerkki -palkitun kohteen. Jatkuvasti uusia mahdollisuuksia tutkiva yhtiö haluaa nyt tarkastella, millaisia mahdollisuuksia avoin rakentaminen voisi sille tarjota.

Asuntorakentamisen ammattilaiset kokoontuivat Järvenpäässä 13.1.2016 Boost Brothersin järjestämään työpajaan keskustelemaan avoimesta rakentamisesta asuntorakentamisessa. Työpajan tavoitteena oli tutkia mahdollisuuksia, joita avoin rakentaminen tarjoaa vuokrataloyhtiölle. Tilaisuuteen oli kutsuttu puhujaksi avoimen rakentamisen ykkösasiantuntija, professori Stephen Kendall, joka avasi kuulijoille avoimen rakentamisen toimintatapoja asuntorakentamisessa. Kendall myös esitteli eri avoimen rakentamisen kohteiden käytäntöjä ja tuloksia maailmalta.

Työpajassa puhui myös arkkitehtuurin pitkän linjan vaikuttaja Esko Kahri, joka valotti muun muassa Ympäristöministeriön asuntorakentamisen säädännön valmistelua avoimen rakentamisen näkökulmasta. Lisäksi Kahri esitteli avoimen rakentamisen ratkaisuja Suomessa, joista on tähän mennessä saatu hyviä tuloksia.

Avoin rakentaminen herätti paljon kiinnostusta osallistujien kesken, ja työpajassa käytiin hyvää keskustelua muun muassa avoimen rakentamisen hyödyistä ja haasteista suomalaisessa rakentamisessa sekä Mestaritoiminnan omissa hankkeissa. Työpajan lopputuloksena todettiin, että avoin rakentaminen tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia ratkaista asuntorakentamisen ja -omistamisen ajankohtaisia ongelmia, kuten rakennushankkeen valmistelussa muuttuvan kysyntätilanteen hallitseminen ja rakennuksen elinkaarenaikaisiin suuriin remontteihin varautuminen.

Lisätietoja:

TkT Matti Sivunen, Boost Brothers Oy