Boost Brothersin tarina – Kantapään kautta kestävän rakentamisen edelläkävijäksi
Syyskuussa 2008 Juho-Kusti Kajander istui neuvotteluhuoneessa. Hän oli tehnyt viimeiset viisi vuotta töitä kehittyvien teknologioiden kaupallistamisen parissa. Nyt edessä istui armeijakaveri Matti Sivunen, joka oli päätynyt tekemään projektiselvitystä rakentamisen tulevaisuudesta. Ajatukset tulevaisuuden rakentamisesta olivat hämmästyttävän samanlaisia. Yhteinen sävel oli löytynyt: ”Voisimme yhdessä kehittää rakentamista.” Teknologioita ja rakentamisen tulevaisuuden pohtimista jatkettiin saunassa. Samalla syntyi ajatus väitöskirjojen toteuttamisesta.
Kilpailumenestyksestä pettymykseen
Kesällä 2009 julkaistiin julkinen “Tee Parannus” -kilpailu. Pääpalkintona oli 50 000 € pääomaa korjausrakentamiseen liittyvän liikeidean toteuttamiseksi. Kajander ja Sivunen osallistuivat kilpailuun Kiinteistöluotsi-konseptilla. Elokuussa Matti sai iloisen puhelun tuomaristolta: Kiinteistöluotsi oli saanut palkinnon ja joukkue palkittaisiin viides lokakuuta 2009 Messukeskuksella median edessä. Tuomaristo antoi kaksikolle myös selkeän ohjeen palkintosumman vastaanottamiseksi: olisi perustettava yritys. Muutoin kaikki oli selvää ja tulevaisuus auki. Matti kiikutti PRH:n lomakkeet Arkadiankadulle kuudes syyskuuta 2009.
Yrityksen osoitteeksi merkittiin opiskelijahuoneisto Espoon Kilosta. Kauniina syyspäivänä hakemuksen esittelijä soitti Matille. Puhelun alku oli lupaava: “Mitä teille kuuluu?” Matti vastasi, että oikein hyvää kiitos. Toisesta päästä vastattiin, että sepä hyvä, koska meillä on huonoja uutisia. Kiinteistöluotsi-joukkueen rahoitushakemus oli hylätty, koska yksi kumppaniyritys ei täyttänyt omalle pääomalle asetettuja vaatimuksia. Kukaan Kiinteistöluotsi-joukkueesta ei saanut senttiäkään. Seuraavat viikot askel oli raskas ja mieli synkkä.
Rahoitushakemusten hylkääminen
Yritysidean toteuttamiseksi haettiin rahoitusta. Kahdeksasta ensimmäisestä rahoitushakemuksesta saatiin hylätty päätös. Kenties osuvin päätösperuste saatiin rakentamisen päätöksentekomallien kehittämishankkeelle: “Esitetty konsepti saattaa muuttaa nykyistä markkinatilannetta, joten emme rahoita hakemusta.” Myös pääomasijoitusten etsintä epäonnistui. Boost-kaksikolta oli kulunut ensimmäinen vuosi ajaessa liiketoiminnan kuntopyörää, mutta Kajander ja Sivunen olivat jälleen lähtöruudussa.
Lisäoppia maailman johtavilta asiantuntijoilta
Elokuussa 2010 Kajander ja Sivunen laittoivat henkisen pisteen tuotekehitysyhtiötoimintamallille: kehitysprojektikokousten pitämiselle, liiketoimintasuunnitelmien laatimiselle ja rahoitushakemusten tekemiselle. Vuosi oli opettanut, että oli aika lähteä ulos hakemaan suuntaa ja oppia markkinoilta ja viisaammilta: asiakkailta ja maailman edelläkävijöiltä. Oli aika oppia maailman parhailta. He olivat tunnistaneet, että liiketoiminnan kehittämisen kärkiguru maailmalla oli sveitsiläisen IMD Lausannen kauppakorkeakoulun professori Jean-Philippe Deschamps, rakentamisen suurimpia nousevia tähtiä Zürichin teknillisen korkeakoulun professori Holger Wallbaum ja kiinnostavimpia arkkitehtejä Lausannen teknillisen korkeakoulun Emanuele Rey. He ottivat rohkeasti suoraan yhteyttä heihin, ja tiedustelivat nöyrästi mahdollisuutta oppimiseen ja ajatusten vaihtoon.
Pian he olivat Sveitsissä. Keskustelut Deschampsin kanssa kirkastivat ajatuksia erityisesti asiakasymmärryksen, kannustimien ja regulaation merkityksestä rakentamisen innovaatiotoiminnassa. Wallbaum ja Rey valoivat kaksikkoon uskoa kestävän rakentamisen maailmanlaajuisista liiketoimintamahdollisuuksista ja heidän tekemänsä työn globaalista merkityksestä. Sveitsin matkan merkittävin oppi oli kuitenkin ymmärrys siitä, että vain ottamalla yhteyden ja tapaamalla maailman johtavia guruja voi löytää ajantasaisimman tiedon, harjaantua väkevällä tavalla ja aidosti saavuttaa kansainvälisen edelläkävijyyden.
Matka oli molemmille upea kokemus, ja se valoi vahvat rakenteet yhteiselle tekemiselle. Kajander ja Sivunen sopivat, että lähtökohta on auttaa asiakasta pääsemään parempiin tuloksiin. Tahtotila oli vahva ”Me muutamme rakentamista” ja sitä se on myös tänä päivänä.
Opit käytäntöön – tie menestykseen
Boost on toteuttanut oppeja systemaattisesti ja kiihtyvällä tahdilla Sveitsistä lähtien, ja luonut rakennusalalla kansainvälisesti ainutlaatuisen mallin. Kajander ja Sivunen ovat todenneet, että he ovat päässeet näin pitkälle, koska heillä on apunaan asiakkaita, aikamme merkittävimpiä rakennusalan innovaattoreita ja yrityspäättäjiä, kiinteistöomistajia sekä Nobel-palkittuja tutkijoita. Ihmisiä jotka haluavat kehittää ja kehittyä.