Boostin Matti Sivunen esitelmöi rakennuttamisen riskienhallinnasta Kiinkon kaikille RAP-ryhmille

Boostin johtava asiantuntija Matti Sivunen piti esityksen rakennuttamisen riskienhallinnasta Kiinkon Rakennuttaminen 22 (RAP), Infrahankkeen rakennuttaminen 21 (RAP) ja Korjaushankkeen rakennuttaminen 19 (RAP) -koulutusohjelmien yhteistilaisuudessa 12.11.2024 Helsingissä. Tilaisuus tarjosi osallistujille uusinta tietoa ja esimerkkejä, joiden avulla voi kehittää riskienhallintataitojaan ja valmistautua entistä paremmin rakennushankkeiden haasteisiin.

Sivunen käsitteli esityksessään riskienhallinnan keskeisiä periaatteita, erityisesti rakennuttamisen näkökulmasta. Hän kävi läpi tuoreita hankekokemuksia ja menetelmiä riskienhallintasuunnitelman laatimiseen, riskianalyysien ja riskitarkastelujen hyödyntämiseen sekä riskien huomiointiin hankkeen taloudellisessa suunnittelussa. Keskustelua herättivät myös riskienhallinnan erityistapaukset infrahankkeiden ja korjaushankkeiden näkökulmasta.

Mitä riskienhallinnalla tavoitellaan

Riskienhallinnan päätavoitteena on tukea hankkeen onnistumista tunnistamalla ja hallitsemalla mahdollisia ongelmakohtia ennen kuin ne muuttuvat kriiseiksi. Rakennushankkeissa riskit ja epävarmuudet ovat suurimmillaan projektin alkuvaiheessa, mutta huolellisella riskienhallinnalla yllättävien tapahtumien ja ongelmien määrä voidaan minimoida hankkeen loppuvaiheessa.

– Riskienhallinta varmistaa, että projektin eri osapuolet ovat tietoisia sekä välittömistä että pidemmän aikavälin riskeistä ja voivat valmistautua niihin tehokkaasti. Hyvä riskienhallinta on projektin suunniteltuun kulkuun tai suunnitteluratkaisuiden tavoiteltuun käytettävyyteen ja elinkaareen liittyvien mahdollisten ongelmien tunnistamista ja hallintaa, Sivunen kiteyttää.

Hyvän riskienhallinnan periaatteet

Sivunen painotti puheenvuorossaan riskienhallinnan keskeisiä periaatteita:

  • Hankkeen tunteminen on kriittistä: Hyvä riskienhallinta perustuu syvälliseen ymmärrykseen hankkeesta ja sen tavoitteista.
  • Osallistujien kyky arvioida menneitä tapahtumia: Reflektiivisyys auttaa tunnistamaan, miten aiemmat tapahtumat voivat vaikuttaa nykyiseen projektiin.
  • Riskien tunnistaminen on välttämätöntä: Jokainen tunnistettu riski tarjoaa mahdollisuuden varautua ja toimia ennakoivasti.
  • Toimenpiteisiin panostaminen on keskeistä: Jatkuva ja huolellinen riskienhallinta varmistaa, että mahdolliset ongelmat eivät estä hankkeen tavoitteiden saavuttamista.
  • Systemaattisuus on avain menestykseen: Riskienhallinta on tehokasta vain silloin, kun se tehdään järjestelmällisesti ja perusteellisesti.

Sivunen tiivistää riskienhallinnan merkityksen seuraavasti: ”Riskienhallinta ei ole vain lista varotoimenpiteitä; se on kriittinen osa projektinhallintaa, joka mahdollistaa meille oikeiden päätösten tekemisen oikeaan aikaan. Kun tunnemme riskit ja osaamme ennakoida ne, voimme varmistaa, että projektin tavoitteet saavutetaan mahdollisimman sujuvasti.”

Esitys summasi 20 vuoden opit

Matti Sivusella on yli 20 vuoden kokemus riskienhallinnasta ja projektijohtamisen kehittämisestä. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti rakennusalan monimutkaisissa projekteissa, joissa hänen erityisosaamisensa keskittyy tehokkaaseen riskienhallintaan ja yhteistyöhankkeiden onnistumiseen. Sivunen on tunnettu riskienhallinnan menetelmien optimoinnista, erityisesti yhteistoiminnallisten hankkeiden ja kustannusriskien hallinnan alueilla. Hänen julkaisunsa ja tutkimuksensa ovat laajasti käytössä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Ole yhteydessä Boostiin, jos haluat vaihtaa ajatuksia ja sparrata, miten voimme yhdessä hyödyntää riskienhallinnan uusimpia menetelmiä hankkeessanne.

 

Lisätietoja: Matti Sivunen, p. 040 751 5710