Projekti: Nollaenergiatalon kosteudenhallintatutkimus sensoriaineistoa hyödyntäen, Järvenpään Mestariasunnot Oy
Tarve: Nollaenergiatalon seinärakenteen kosteusteknisen toimivuuden tutkiminen
Boostin tarjoamat palvelut: Rakennuttamisen asiantuntijapalvelut
Järvenpään Mestariasunnot Oy on perustettu vuonna 1995, jonka emoyhteisönä toimii Järvenpään kaupunki. Mestariasunnot omistaa 54 kiinteistöä, joiden asuntomäärä on 1785 asuntoa. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2015 14,5 milj. €. Mestariasuntojen toiminta-ajatuksena on tarjota sujuvaa asumista ja toimivia koteja elämän eri vaiheisiin. Mestariasunnot on jo useamman vuoden ajan asentanut uusien kohteidensa seinä- ja lattiarakenteisiin kosteus- ja lämpötilasensoreita. Kosteus- ja lämpötilatiedot mitataan ja tallennetaan automaattisesti useita kertoja päivässä.
Boost Brothers Oy tutki yhdessä Mestariasuntojen kanssa Järvenpäässä sijaitsevan nollaenergiatalon rakenteiden kosteusteknistä toimivuutta. Lisäksi tutkittiin sitä, miten sensoreiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää kiinteistökannan hallinnassa.
Vuonna 2020 kiristyvät rakentamismääräykset asettavat painetta rakennusten energiatehokkuuden parantamiselle. Järvenpäähän vuonna 2010 valmistunut tehostetun palveluasumisen kohde toteutettiin nollaenergiaratkaisuna, joka täyttää kiristyvät energianormit. Rakennusalan yleisen käsityksen mukaan kasvatettuihin eristepaksuuksiin sisältyy riski kosteuden tiivistymisestä mahdollistaen homeen kasvun. Tutkimuksessa selvitettiin, toimiiko kyseinen seinärakenneratkaisu suunnitellusti, sekä onko sensoreiden mittaama data luotettavaa sekä käyttökelpoista.
Laajan mittausaineiston analysointi
Tutkimus toteutettiin analysoimalla nollaenergiatalosta saatu lämpötila- ja kosteusdata usean vuoden ajalta, sekä suorittamalla kosteus- ja mikrobitutkimukset, joiden tuloksia verrattiin sensoreiden mittaamaan aineistoon.
Projektin tulokset
Tutkimus osoittaa, että kyseinen seinärakenne toimii suunnitellusti. Kosteus- ja mikrobitutkimusten tuloksissa ei näkynyt viitteitä kohonneista kosteuspitoisuuksista tai mikrobivaurioista. Mittasensorien mittaama aineisto tuottaa kiinteistön omistajalle käyttökelpoista ja suuntaa-antavaa tietoa pitkällä aikavälillä. Laajan kiinteistökannan hallinnassa tiedon merkitys ja arvo korostuvat. Tulevaisuudessa antureiden käyttöä kannattaa jatkaa. Niiden asentaminen ja dokumentointi on tehtävä huolellisesti, jotta mittausaineistoa pystytään hyödyntämään tehokkaasti kiinteistöjen kunnon seurannassa.
”Tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös julkiskohteissa, kuten koulurakentamisessa. Näin saamme jatkossa terveempiä taloja”, sanoo Järvenpään Mestariasunnot Oy:n toimitusjohtaja, Veikko Simunaniemi.